Prowadzenie firmy gastronomicznej wiąże się z wieloma kosztami. Przede wszystkim wymaga zakupienia odpowiedniego sprzętu takiego, jak profesjonalne piekarniki, czy inne sprzęty AGD. Poza tym trzeba znaleźć dobrą lokalizację i wynająć lokal, co wiąże się z kolejnymi wydatkami. Zatem należy dysponować bardzo dużym budżetem, co w przypadku rozpoczynania dopiero działalności jest niemal niemożliwe. Również banki bardzo często odmawiają kredytów na rozwój działalności, jeśli wcześniej zostały zaciągnięte inne zobowiązania. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest leasing, który pomoże finansować zakup sprzętu, jak i budynku bądź lokalu. Wynajem lokalu użytkowego jest tak drogi, że lepszym rozwiązaniem jest decyzja o leasingowaniu go, czyli po spłacie rat leasingowych można wykupić go najczęściej za 1% wartości rynkowej. Każdy bank czy instytucja oferuje inne warunki leasingu. Warto znaleźć taką ofertę, która spełni nasze oczekiwania. Opłata początkowa może wynosić od 0 do 45%. Wszystko zależy od sytuacji finansowej. Formalności na ogół nie są czasochłonne, a do naszej dyspozycji zawsze jest konsultant i doradca, który pomoże wybrać najlepszą ofertę. Warto jednak wiedzieć, że poza ratą leasingu obowiązkowe jest również ubezpieczenie, którego kwota nie zawsze znajduje się w wysokości raty. W razie problemu ze spłatą zawsze można zrezygnować, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, dlatego w takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest sprzedaż leasingu, gdzie zyskuje się odstępne, natomiast nie odzyska się kosztów już poniesionych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.